Skvelá správa z Melbourne, Cibulková je vo štvrťfinále Australian Open

20.01.2014 Celý región

Melbourne 20. januára (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prvýkrát v kariére prebojovala do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V osemfinále ako nasadená dvadsiatka vyradila trojku "pavúka" a šampiónku z roku 2008 Rusku Mariu Šarapovovú po trojsetovej bitke 3:6, 6:4 a 6:1. Zverenka trénera Mateja Liptáka zaznamenala jubilejné 20. víťazstvo nad hráčkou z elitnej svetovej desiatky. V dueli o postup do semifinále nastúpi v stredu ráno SEČ proti jedenástej nasadenej Rumunke Simone Halepovej, s ktorou má priaznivú bilanciu 2:1. Naposledy ju zdolala vlani v dvoch setoch na harde v kalifornskom Indian Wells.

Cibulková sa stala prvou slovenskou tenistkou, ktorá postúpila minimálne do singlového štvrťfinále na všetkých podujatiach veľkej štvorky. Jej najlepším výsledkom u protinožcov bolo doposiaľ osemfinále z roku 2009, grandslamovým maximom slovenskej jednotky je zatiaľ semifinále z Roland Garros z roku 2009. V roku 2012 bola na parížskej antuke medzi najlepšou osmičkou rovnako ako v roku 2011 vo Wimbledone a v roku 2010 na US Open. Na Australian Open má už istú prémiu 270.000 austrálskych dolárov a 430 bodov do svetového rebríčka WTA.

Cibulkovej nevyšiel úvod zápasu so Šarapovovou, keď hneď v úvodnom geme stratila servis a Ruska sa po potvrdení brejku ujala vedenia 2:0. Vo štvrtom geme mala Slovenka dve možnosti vyrovnať na 2:2, no Šarapovová si podržala podanie, po ďalšom brejku v siedmom geme si vybudovala náskok 5:2 a prvý set získala vo svoj prospech. Bývalá svetová jednotka ťažila z kvalitného forhendu a dobrého pohybu po dvorci. V druhom dejstve sa karta obrátila. Cibulková zlepšila podanie i returny, v dlhých výmenách od základnej čiary dokázala Šarapovovú zatlačiť a po dvoch brejkoch odskočila súperke na 5:0. Ruska, ktorá v týchto fázach zápasu kopila nevynútené chyby, v ďalších minútach síce znížila na 4:5, no Cibulková už set dotiahla do úspešného konca. Pred začiatkom rozhodujúceho dejstva Šarapovová požiadala o medical time out pre problémy s bedrovým kĺbom a zamierila do šatne. Po návrate na dvorec pokračovala v nevýraznom výkone, úplne jej odišlo podanie, čo bola voda na mlyn Cibulkovej. Slovenka po dvoch brejkoch išla do vedenia 4:1 a šancu na postup do štvrťfinále už z rúk nepustila. V siedmom geme premenila pri podaní súperky v poradí druhý mečbal a vyrovnala vzájomnú bilanciu so Šarapovovou na 3:3.

Cibulková si zatancovala oslavný tanec
 
Cibulková spustila po skončení duelu na centri v aréne Roda Lavera oslavný tanec a v návale radosti hodila do hľadiska jeden zo svojich uterákov. "Veľmi ma teší, že som na Australian Open konečne postúpila do štvrťfinále. Byť medzi najlepšou osmičkou na všetkých grandslamových turnajoch je krásne. Na kurt som dnes išla stopercentne presvedčená o tom, že dnes môžem vyhrať. Prvý set som síce stratila, no vedela som, že keď budem robiť tie správne veci, mám šancu uspieť. Mariu som v minulosti už zdolala aj na veľkých turnajoch vrátane grandslamového Roland Garros, takže som si proti nej verila," povedala Slovenka v prvom interview priamo na kurte. Spokojný bol aj Cibulkovej tréner Lipták. "Som rád, že Domča zápas proti svetovej trojke zvládla a postúpila do štvrťfinále. O jej víťazstve rozhodli v prvom rade viera vo víťazstvo a odvážna hra," povedal pre TASR Lipták, ktorý je zároveň aj kapitánom slovenského fedcupového tímu.

K priebehu osemfinálového zápasu Cibulková v konferenčnom hovore so slovenskými médiami uviedla. "V prvom sete Maria kládla na mňa veľký tlak hneď z prvých lôpt. Trochu som sa nechala zatlačiť viac, ako som mala. V druhom sete som sa ju od úvodnej výmeny snažila viac dostať do defenzívy, chodiť si sama do kurty pre loptičky. Bola som odvážnejšia a to mi prinieslo víťazstvo. Veľmi dôležitý bol gem za stavu 5:4. Za stavu 40:30 som si povedala, že teraz si to uhrám a po dlhej výmene som zahrala výborný forhend po lajne do súperkinho protipohybu. Tretí set som veľmi dobre zvládla aj mentálne. Fyzicky to bolo dnes veľmi náročné, boli tam dlhé výmeny a krosové prestrelky. Myslím si, že fanúšikovia si prišli na svoje," dodala Slovenka, ktorú nevyviedla z miery prestávka pred začiatkom tretieho setu. "Vôbec som to neriešila. Vedela som, že Maria bude skúšať rozhodiť ma, no bola som veľmi dobre rozbehnutá. Bola som vo švungu a vôbec som nevenovala pozornosť tomu, že požiadala o ošetrenie mimo kurtu. Podanie dnes nebolo mojou najväčšou zbraňou, snažila som ísť skôr na percentuálny servis. Od druhého setu som však výborne menila rytmus hry, mastila som ju bekhendmi po čiare do jej forhendu. Bola to taktika, ktorá slávila úspech. Skompletizovať štvrťfinálovú grandslamovú zbierku je pecka a krásny bonus. Verím však, že moje účinkovanie na tohtoročnom Australian Open sa postupom do štvrťfinále ešte nekončí."

Proti Halepovej očakáva Cibulková ťažký zápas. "Simona mala vlani neuveriteľnú sezónu, vyhrala šesť turnajov, bola silná mentálne i fyzicky. Dobre sa poznáme, hrali sme proti sebe trikrát. V grandslamovom štvrťfinále to už bude boj o každú loptičku. Verím, že nadviažem na kvalitné výkony z predchádzajúcich zápasov v Melbourne. Baví ma, čo robím na kurte, lebo to milujem a vtedy hrám najlepší tenis," zakončila víťazka troch turnajov WTA.


Šarapová bola so svojim vystúpením spokojná

Šarapovová bola napriek osemfinálovej prehre s vystúpením na Australian Open spokojná. "Pred začiatkom turnaja som nemala veľké oči, veď iba začiatkom januára som sa vrátila do súťažného kolotoča po štvormesačnej pauze zavinenej zranením ramena. Z tohto hľadiska nemôžem považovať postup do osemfinále za neúspech a musím si z turnaja zobrať to pozitívne. V priebehu posledného pol roka som príliš veľa tenisových zápasov neodohrala. Privítala by som, keby som pred príchodom do Melbourne mala v nohách viac duelov, no som vďačná aj za to, že som mala vôbec šancu štartovať na Australian Open," povedala Ruska pre akreditované médiá.

Najväčšie míľniky v kariére slovenskej tenistky Dominiky Cibulkovej:

v auguste 2005 vyhrala prvý turnaj ITF v portugalskom Amarante
 
v októbri 2006 vyhrala turnaj ITF Ritro Slovak Open v bratislavskom NTC
 
11. júna 2007 sa prvýkrát v kariére dostala do elitnej stovky svetového rebríčka WTA, vďaka postupu do 3. kola na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži poskočila zo 131. na 86. priečku

1. októbra 2007 prvýkrát prenikla do najlepšej svetovej päťdesiatky, vďaka postupu do semifinále turnaja v Kantone poskočila na 47. priečku

13. apríla 2008 sa prvýkrát prebojovala do finále turnaja WTA, v boji o titul v Amelia Island prehrala s Mariou Šarapovovou

3. augusta 2008 postúpila do finále turnaja WTA v Montreale a prvýkrát sa dostala do Top 20

10. novembra 2008 sa stala prvýkrát slovenskou ženskou jednotkou. Na tróne vystriedala Danielu Hantuchovú, ktorá bola rebríčkovo najvyššie postavenou Slovenkou od 11. januára 2002

9. januára 2009 triumfovala spoločne s Dominikom Hrbatým na Hopmanovom pohári miešaných družstiev v austrálskom Perthe

24. januára 2009 postúpila do osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne

2. júna 2009 postúpila do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži

6. júna 2009 sa v rebríčku WTA vyšplhala na 12. miesto, čo je jej doterajšie maximum

6. septembra 2010 postúpila do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open

27. júna 2011 postúpila do štvrťfinále na grandslamovom turnaji vo Wimbledon

15. októbra 2011 postúpila do finále turnaja WTA v Linzi

23. októbra 2011 získala v Moskve prvý titul na okruhu WTA

14. apríla 2012 postúpila do finále turnaja WTA v Barcelone

3. júna 2012 postúpila do štvrťfinále dvojhry na Roland Garros

23. júla 2012 získala v Carlsbade druhý titul na okruhu WTA

10. januára 2013 postúpila do finále turnaja WTA v Sydney

29. júla 2013 získala v Stanforde tretí titul na okruhu WTA

20. januára postúpila do štvrťfinále dvojhry na Australian Open

dvojhra - osemfinále:

Dominika CIBULKOVÁ (20-SR) - Maria Šarapovová (3-Rus.) 3:6, 6:4, 6:1,
Simona Halepová (11-Rum.) - Jelena Jankovičová (8-Srb.) 6:4, 2:6, 6:0
Victoria Azarenková (2-Biel.) - Sloane Stephensová (13-USA) 6:3, 6:2
 

Vyberte región